De zomer is weer in het land. En met de klimaatverandering wordt het in ons land steeds warmer. De zomer duurt langer, en de temperatuur loopt steeds verder op; zeker de komende paar dagern.
Dat kan problemen geven voor onze konijnen. Net zoals bij mensen kan de een beter tegen warmte tegen dan de ander, maar in het algemeen kan je stellen dat het boven de 24 graden celsius te warm wordt voor onze dieren.
We kunnen proberen het leven zo comfortabel mogelijk voor ze te maken. En met de moderne techniek kunnen we dat ook deels automatisch doen. Makkelijker voor ons, maar het systeem reageert dus ook als je bijvoorbeeld een dagje van huis bent.
IKEA verkoopt ‘slimme’ rolgordijnen. Die term is verwarrend, want de gordijnen zelf zijn helemaal niet slim. Maar: ze kunnen gemotoriseerd en met een afstandsbediening open en dicht gedaan worden. Er zijn diverse modellen en stoffen; wat mooi is en wat niet is natuurlijk een kwestie van smaak. De gordijnen halen hun energie uit een oplaadbare accu, en zijn dus overal in huis op te hangen; ook als er geen stopcontact in de buurt is. Met een volle accu kan je een paar maanden vooruit.
De rolgordijnen zijn ook te koppelen aan een ‘gateway’ of direct aan een computer. En dan kan je ze natuurlijk wel slim gaan bedienen. Combineer de rolgordijnen met een computertje en wat sensoren, en je kan beslissingen gaan nemen om ze automatisch open en dicht te doen; afhankelijk van het weer.
Bij ons thuis zit in het raamkozijn sinds kort een lichtsensor. Daarmee is te zien of de zon direct in de kamer schijnt. Door de gekozen plek valt het zonlicht als eerste op de sensor als de zon om ons huis heen draait; dus nog voordat de zon echt vol in de kamer zelf schijnt. Ook hebben we in de kamer een temperatuursensor opgehangen. Beide sensoren werken op een knoopcelbatterij, en worden simpelweg met dubbelzijdig plakband op een geschikt plekje opgehangen. Ook die hoeven dus niet in de buurt van een stopcontact te hangen.
De lichtsensor in het raamkozijn. Ongeveer zo groot als een stapel 2 euro munten op elkaar.
Op basis van die twee meetwaardes kan de software 'home assistant' beslissingen gaan nemen. Zodra er gedurende 15 minuten veel licht op de sensor valt en de temperatuur in de kamer op dat moment al boven de 20 graden is, wordt het rolgordijn voor 2/3 gesloten. Als de hoeveelheid licht daarna langer dan 15 minuten weer onder een bepaalde waarde is, wordt het gordijn automatisch weer geopend. Dat openen zorgt ervoor dat de ventilatie beter wordt, en hopelijk de kamer na zonsondergang even kan doorluchten. De 15 minuten vertraging zorgt ervoor dat het rolgordijn niet continu op- en neer gaat als er bijvoorbeeld een wolkje voor de zon langs trekt; en dat geeft weer meer rust voor de dieren.
De computer besluit dat het tijd wordt het gordijn te sluiten. Het geluid lijkt hier harder dan het in werkelijkheid is.
Overigens kan je natuurlijk meer zaken schakelen. Als er een airco in de ruimte hangt, kan die natuurlijk ook in- en uitgeschakeld worden. Er zijn motoren te koop waarmee je een raam open en dicht kan doen. Je kan ook een sensor buiten ophangen om de temperatuur daar te meten, en die waarde in de beslissingen mee te nemen. Kortom: je kan het zo gek maken als je zelf wil.
Kosten
De software draait op een kleine computer. Hoe kleiner, hoe energiezuiniger en dat is natuurlijk beter in een wereld waar elektriciteit steeds duurder wordt. Voor dit soort projectjes worden er vaak ‘Raspberry Pi’ mini computers gebruikt. Die zijn klein (het formaat van een pakje sigaretten) en verbruiken nauwelijks energie (rond de 5 tot 10 watt). De software zelf is gratis; en er zitten geen abonnementskosten aan. De computer plus de sensoren kosten samen rond de 165 tot 200 euro.
Het Ikea Fyrtur rolgordijn wordt duurder naarmate het breder wordt. Wij hebben 140 cm breedte nodig om ons raam af te dekken, en dan kost het gordijn 169 euro.
Het computertje kan (eenmaal geïnstalleerd) veel meer zaken in- en rond het huis bedienen. Wij schakelen bijvoorbeeld de buitenverlichting aan- en uit op basis van de zonsopkomst en zonsondergang. Maar je kan ook het energieverbruik van het huis uitlezen, en in een grafiek zichtbaar maken. Er zijn mensen die er zo’n beetje alles in huis mee bedienen; tot aan het sproeien van de tuin toe.
Kennis
Het is aan te raden om er iemand bij te roepen die niet bang is voor een stuk techniek. Zodra het eenmaal draait, is het gewoon via een webpagina te beheren, maar de installatie kan even een uitdaging zijn, Het beroemde ’neefje wat handig is met computers’ kan handig zijn om de installatie van de software op de Raspberry Pi te doen, en om de sensors en het rolgordijn aan de computer te koppelen.
Hardware
Home Assistant software (gratis): https://www.home-assistant.io
Xiaomi licht sensor: https://www.amazon.nl/gp/product/B08NZBJLP1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1
Xiaomi temperatuur sensor: https://www.robbshop.nl/xiaomi-temperatuursensor-zigbee?sqr=xiaomi
Ikea Fyrtur rolgordijnen: https://www.ikea.com/nl/nl/p/fyrtur-verduisterend-rolgordijn-koordloos-op-batterijen-grijs-90408170/