De zomer is weer in het land. En met de klimaatverandering wordt het in ons land steeds warmer. De zomer duurt langer, en de temperatuur loopt steeds verder op; zeker de komende paar dagern.

Dat kan problemen geven voor onze konijnen. Net zoals bij mensen kan de een beter tegen warmte tegen dan de ander, maar in het algemeen kan je stellen dat het boven de 24 graden celsius te warm wordt voor onze dieren.

We kunnen proberen het leven zo comfortabel mogelijk voor ze te maken. En met de moderne techniek kunnen we dat ook deels automatisch doen. Makkelijker voor ons, maar het systeem reageert dus ook als je bijvoorbeeld een dagje van huis bent.

IKEA verkoopt ‘slimme’ rolgordijnen. Die term is verwarrend, want de gordijnen zelf zijn helemaal niet slim. Maar: ze kunnen gemotoriseerd en met een afstandsbediening open en dicht gedaan worden. Er zijn diverse modellen en stoffen; wat mooi is en wat niet is natuurlijk een kwestie van smaak. De gordijnen halen hun energie uit een oplaadbare accu, en zijn dus overal in huis op te hangen; ook als er geen stopcontact in de buurt is. Met een volle accu kan je een paar maanden vooruit.

De rolgordijnen zijn ook te koppelen aan een ‘gateway’ of direct aan een computer. En dan kan je ze natuurlijk wel slim gaan bedienen. Combineer de rolgordijnen met een computertje en wat sensoren, en je kan beslissingen gaan nemen om ze automatisch open en dicht te doen; afhankelijk van het weer.

Bij ons thuis zit in het raamkozijn sinds kort een lichtsensor. Daarmee is te zien of de zon direct in de kamer schijnt. Door de gekozen plek valt het zonlicht als eerste op de sensor als de zon om ons huis heen draait; dus nog voordat de zon echt vol in de kamer zelf schijnt. Ook hebben we in de kamer een temperatuursensor opgehangen. Beide sensoren werken op een knoopcelbatterij, en worden simpelweg met dubbelzijdig plakband op een geschikt plekje opgehangen. Ook die hoeven dus niet in de buurt van een stopcontact te hangen.

IMG 1425

De lichtsensor in het raamkozijn. Ongeveer zo groot als een stapel 2 euro munten op elkaar.

Op basis van die twee meetwaardes kan de software 'home assistant' beslissingen gaan nemen. Zodra er gedurende 15 minuten veel licht op de sensor valt en de temperatuur in de kamer op dat moment al boven de 20 graden is, wordt het rolgordijn voor 2/3 gesloten. Als de hoeveelheid licht daarna langer dan 15 minuten weer onder een bepaalde waarde is, wordt het gordijn automatisch weer geopend. Dat openen zorgt ervoor dat de ventilatie beter wordt, en hopelijk de kamer na zonsondergang even kan doorluchten. De 15 minuten vertraging zorgt ervoor dat het rolgordijn niet continu op- en neer gaat als er bijvoorbeeld een wolkje voor de zon langs trekt; en dat geeft weer meer rust voor de dieren.


De computer besluit dat het tijd wordt het gordijn te sluiten. Het geluid lijkt hier harder dan het in werkelijkheid is.

Overigens kan je natuurlijk meer zaken schakelen. Als er een airco in de ruimte hangt, kan die natuurlijk ook in- en uitgeschakeld worden. Er zijn motoren te koop waarmee je een raam open en dicht kan doen. Je kan ook een sensor buiten ophangen om de temperatuur daar te meten, en die waarde in de beslissingen mee te nemen. Kortom: je kan het zo gek maken als je zelf wil.

Kosten
De software draait op een kleine computer. Hoe kleiner, hoe energiezuiniger en dat is natuurlijk beter in een wereld waar elektriciteit steeds duurder wordt. Voor dit soort projectjes worden er vaak ‘Raspberry Pi’ mini computers gebruikt. Die zijn klein (het formaat van een pakje sigaretten) en verbruiken nauwelijks energie (rond de 5 tot 10 watt). De software zelf is gratis; en er zitten geen abonnementskosten aan. De computer plus de sensoren kosten samen rond de 165 tot 200 euro.

Het Ikea Fyrtur rolgordijn wordt duurder naarmate het breder wordt. Wij hebben 140 cm breedte nodig om ons raam af te dekken, en dan kost het gordijn 169 euro.

Het computertje kan (eenmaal geïnstalleerd) veel meer zaken in- en rond het huis bedienen. Wij schakelen bijvoorbeeld de buitenverlichting aan- en uit op basis van de zonsopkomst en zonsondergang. Maar je kan ook het energieverbruik van het huis uitlezen, en in een grafiek zichtbaar maken. Er zijn mensen die er zo’n beetje alles in huis mee bedienen; tot aan het sproeien van de tuin toe.

Kennis
Het is aan te raden om er iemand bij te roepen die niet bang is voor een stuk techniek. Zodra het eenmaal draait, is het gewoon via een webpagina te beheren, maar de installatie kan even een uitdaging zijn, Het beroemde ’neefje wat handig is met computers’ kan handig zijn om de installatie van de software op de Raspberry Pi te doen, en om de sensors en het rolgordijn aan de computer te koppelen.

Hardware
Home Assistant software (gratis): https://www.home-assistant.io 
Xiaomi licht sensor: https://www.amazon.nl/gp/product/B08NZBJLP1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1 
Xiaomi temperatuur sensor: https://www.robbshop.nl/xiaomi-temperatuursensor-zigbee?sqr=xiaomi 
Ikea Fyrtur rolgordijnen: https://www.ikea.com/nl/nl/p/fyrtur-verduisterend-rolgordijn-koordloos-op-batterijen-grijs-90408170/ 

Veel sterfte onder konijnen als gevolg van VHD2-virus

Sinds eind januari 2015 treft het VHD2-virus konijnen in Nederland.  Al eerder is dit virus in Nederland opgedoken, waardoor veel wilde konijnen gestorven zijn. Het virus treft zowel wilde als tamme konijnen. Van sterfte onder wilde konijnen zal men weinig zien, omdat de dieren zich veelal terugtrekken in hun burcht.

De afgelopen maanden hebben Sophie Witschge en ik de opleiding tot konijnendeskundige gegeven in samenwerking met het Martin Gaus Academie.  Op 16 april hebben 12 mensen hun diploma voor konijnendeskundige mogen ontvangen. Een groot aantal zijn inmiddels hun eigen bedrijf gestart. Meer weten? Kijk bij de tab 'opleiding konijnendeskundigen' op deze site. 

Ook geinteresseerd in de opleiding? In september start er weer een nieuwe opleiding op woensdags. En per januari 2015 zal de opleiding op donderdag en vrijdag gegeven worden.

TickTock!
Terwijl ik mijn twee laatste blog artikelen nog eens doorlees, besef ik nu pas hoeveel TickTock (en wij!) weer geleerd hebben!  Als je veel met haar traint, zijn het steeds maar kleine stapjes. Maar na drie weken is het toch wel weer heel veel.

Wat ook leuk is dat ik niet meer de enige ben die met haar traint. Inmiddels trainen we met ons vieren; Mark, Fiona, Marjolein en ikzelf, en vandaag was Dave er ook bij. We zijn voor de veiligheid in haar verblijf altijd met twee mensen, waardoor ze veel aandacht krijgt en dus ook veel traint.  Zoveel dat ik vandaag voor het eerst  mijzelf afvroeg of het niet wat teveel voor haar was.

Afgelopen weken voor mijn vakantie was het nogal druk met veel lezingen en workshops, dat ik geen tijd had mijn blog bij te houden.
Het gaat echter heel erg goed bij Sea Life. Ik heb daarnet nog even mijn eigen blog teruggelezen en toen realiseerde ik mij hoe TickTock met sprongen vooruit gaat!

In de laatste week voor mijn vakantie heeft TickTock 3x in de week gegeten. Leuk om te zien dat ze nu ook wat breder wordt. Of ze verder echt groeit, dat durf ik niet te zeggen.

De vrouwtjes van de breedsnuitkaaiman worden over het algemeen niet groter dan twee meter en zelf denk ik dat TickTock ook ongeveer zo lang is. Woensdag ga ik haar eens opmeten; vanaf de buitenkant van haar verblijf moet dat goed (en: veilig) mogelijk zijn.

In de laatste week voor mijn vakantie zijn Marjolein Kenma en ik weer bij haar om haar te voeren. Terwijl zij een groot stuk vis wil aanpakken valt deze in het water. Vis wat in het water ligt, eet ze helaas niet op en moet verwijderd worden omdat anders het water vervuilt. Ik moest dus met een lange stok met net, de vis eruit halen. Dit kan behoorlijk wat stress voor haar opleveren omdat ik naast haar met een vreemd object moet werken. We besluiten er meteen een trainingssessie van te maken.

TickTock; de kaaiman
Afgelopen dinsdag ging het redelijk goed. Ik heb TickTock een target laten aanraken voordat ze eten kreeg. We oefenen in totaal 4x. Helaas was ik de laatste keer iets te langzaam met het geven van het voer. Daardoor zwom ze uiteindelijk weg. Het 5e stuk wilde ze niet meer aanpakken. Toch vind ik het niet slecht!

Afgelopen maanden waren lekker druk met Sea Life en een hoop lezingen. Half september zijn mijn man en ik op vakantie geweest in Italie.

Net daarvoor hadden Sea Life en ik besloten dat het tijd was dat hun eigen medewerkers de trainingen overnemen. Het zijn alle ontzettend gemotiveerde mensen met een waanzinnig groot hart voor alle dieren die daar verblijven. Daar heb ik echt respect voor. Ik wens hun heel veel succes. Het was een hele bijzondere ervaring om met zulke dieren en mensen te mogen werken!

TickTock
Afgelopen dinsdag was ik bij Sea Life. Voor mij een van de minst fijne dagen in de afgelopen tijd.

Bij het naar binnengaan van het verblijf van TickTock, vond ik dat ze al anders reageerde dan normaal. Ze was wat "tammetjes" en toen ik haar het eten gaf, zwom ze na twee happen demonstratief weg. Ook het trainen verliep niet helemaal zoals ik wilde. Net toen ik weg wilde gaan, kwam mijn collega Fiona naar mij toe en die vertelde dat ik de verkeerde vis mee had gekregen. Arme TickTock - trek hebben en dan een hele zoute vis krijgen. Niet fijn voor haar. Normaal krijgt ze forel (zoet water vis).

Later ben ik teruggegaan met forel die ze gelukkig gedeeltelijk op at. Gelukkig maar, ik was even bang dat door deze fout we een stukje terug in training zouden moeten gaan. Wat doet ze het toch goed!

Sien en Saar houden hun eigen EK!

Afgelopen zondag, maandag en dinsdag vooral ook heel veel met Sien en Saar gewerkt. Ronald (die de marketing verzorgt bij Sea Life) had het idee om te kijken of we Sien een bal (oranje van kleur natuurlijk) konden laten apporteren naar het doel. Toen eenmaal bleek dat dat goed ging, heeft hij de pers ingelicht.

Sien deed het super. Terwijl ze op haar boomstam staat, vangt ze de bal en rent er vervolgens snel mee naar een doel. Na het scoren staat ze heel trots op haar achterpoten het balletje te showen Knipogen. Pff wat een topscoorder is ze! Dick Jol floot wanneer het een doelpunt was. We hebben veel lol gehad, en ze werd flink toegejuicht door het publiek.

TickTock neemt weer eten aan!!
Afgelopen dinsdag was ik weer bij Sea Life en wilde ik als eerste TickTock proberen eten te geven. Voordat ik haar verblijf binnenstap – ga ik altijd even voor de ruit kijken vanaf waar het bezoek haar ook bewondert. Gewoon om te kijken in wat voor bui ze is.