In alles wat wij doen staat het karakter en gedrag van uw dier centraal. U leert bij ons de 'taal' van uw huisdier herkennen en begrijpen. U leert hoe u een hechte band opbouwt met uw huisdier. En hoe u probleemgedrag kunt voorkomen of om te buigen naar positief gedrag.

SATS-methode

Onze werkwijze is sterk beïnvloed door de trainingsmethodiek die SATS wordt genoemd. SATS staat voor Synergetische Alliantie Training Systemen. Een methodiek op basis van tweezijdige communicatie, van mens naar dier en andersom. De mens leert het karakter en gedrag van zijn dier herkennen en leert hoe hij daarop moet reageren om een verandering in dat gedrag aan te brengen.

Waarom vertoont mijn huisdier dit gedrag? En hoe kan ik die kennis gebruiken om mijn huisdier te leren zijn gedrag op vrijwillige basis aan te passen? Dat is kort waar SATS voor staat. Grondlegger van deze methodiek is Kayce Cover. Hier leest u meer over haar en over SATS.

Het welzijn van uw dier staat altijd voorop

In al onze cursussen en workshops staat het welzijn van uw huisdier voorop. Heeft uw huisdier moeite met reizen? Raakt hij in de stress in een vreemde omgeving? Dan raden wij u af om met uw huisdier aan een van de groepscursussen op locatie deel te nemen.

Overigens kunt u in veel gevallen ook zonder uw huisdier aan de cursussen deelnemen. Dat klinkt in eerste instantie misschien raar, maar in onze cursussen staat het leren omgaan en het leren ‘communiceren’ met uw huisdier voorop. Die beginselen kunt u zich ook zonder huisdier eigen maken om vervolgens thuis in praktijk te brengen.

De Amerikaanse Kayce Cover was begin jaren tachtig trainster en verzorgster van exotische dieren. Dieren die regelmatig medische verzorging nodig hadden. Daar werkten zij lang niet altijd graag aan mee. Integendeel zelfs.

Toch moest het mogelijk zijn om dieren vrijwillig mee te laten werken aan hun uitstapjes naar de dokter, zo was de overtuiging van Kayce Cover. Geleidelijk aan ontwikkelde zij een manier om dat voor elkaar te krijgen. Zonder dwang op de dieren uit te oefenen dus.

sats methode van kayce coverCommuniceren met dieren

Het succes van haar aanpak opende als eerste bij haar zelf de ogen. Want als ik dit bij deze exotische dieren voor elkaar krijg, moet dat feitelijk bij alle dieren lukken.

Dus ging ze haar techniek uitwerken en verfijnen. Ze leerde met dieren te ‘communiceren’. Via ‘bridges’ en ‘targets’. Op basis van haar theorie dat dieren middels signalen continu feedback geven over het hoe en waarom van hun gedrag.

SATS

Haar methodiek van trainen is tegenwoordig bekend als Synergetische Alliantie Training Systemen (SATS): mens en dier die als het ware een verbond met elkaar sluiten (alliantie) om op een prettige manier samen te kunnen werken (in synergie met elkaar).

In de USA is Kayce Cover een autoriteit in het opvoeden van dieren. Inmiddels hebben haar theorieën ook in Europa voet aan de grond gekregen.

{jwplayer}http://www.youtube.com/watch?v=n1a4u2ABpBw{/jwplayer}

Targets worden bij dierentraining vooral gebruikt om ergens de aandacht van het dier op te richten. Het gebruik van targets voorkomt dat het dier moet gaan gissen en het versnelt daarmee het leerproces.

Targets hebben vier belangrijke functies:

  1. Zij geven de exacte plaats aan waar de hond een bepaald gedrag heeft vertoond.
  2. Zij focusen de aandacht van het dier.
  3. Zij vormen de basis voor een bepaald gedrag en kunnen worden gekoppeld aan andere targets.
  4. Zij bevorderen een coöperatieve houding van het dier ten opzichte van de trainer.

Er zijn drie basis targets:

  1. De 'two finger target'- Dit is de belangrijkste van de drie: een vuist waaruit de wijs- en middelvinger gestrekt uitsteken.
  2. De 'targetstick' - Een 'stick' die de trainer aan één kant vasthoudt terwijl het dier zich op het andere uiteinde concentreert.
  3. Het 'afstandtarget'- Ook wel station genoemd. Deze kan van elk duurzaam materiaal zijn gemaakt en kan worden neergelegd of opgehangen. In het begin heeft een station bij voorkeur het formaat van een ontbijtbord of groter.

Het gebruik van targets zorgt er voor dat u uw dier niet voortdurend met voer in positie hoeft te lokken. Het werken met een targetstick of station maakt het zelfs mogelijk om op afstand van het dier te trainen. Dat kan belangrijk kan zijn bij bepaalde oefeningen of als uw dier bepaald probleemgedrag vertoont.

Contact houden

Bij het aanleren van het 'targetten' is het belangrijk dat uw dier niet alleen leert om contact te maken met elke target die u gebruikt, maar ook om dit contact in stand te houden zolang u trainer dit wil. Dit bereikt u met behulp van de bridges.

Bridges zijn signalen bij diertrainingen die u geeft om uw dier duidelijk te maken dat hij goed bezig is. U geeft deze signalen op het moment dat ze iets goeds hebben gedaan en een beloning hebben verdiend. Uw dier krijgt op een gegeven moment in de gaten wat het signaal inhoudt. Hij weet dat hij op weg is naar succes en een beloning. Voortaan zal hij opletten wat u aan het doen bent en u zelfs stimuleren om bridges te maken.

Het komt erop neer dat de bridges vier belangrijke functies hebben:

  1. Zij geven het exacte moment aan dat een gewenst gedrag is gevormd.
  2. Zij overbruggen de tijd tussen de vorming van het gedrag en het moment dat dit gedrag wordt beloond.
  3. Zij worden een 'secundaire beloning' die op zichzelf als beloning wordt ervaren.
  4. Zij verhogen de significantie (de betekenis) van de trainer voor het dier. Het feit dat de trainer het dier informatie geeft over wat hij aan het doen is maakt dat het dier de trainer probeert te manipuleren: door gedrag te vertonen dat er voor zorgt dat de trainer begint te bridgen.

Twee soorten bridges

  1. Terminal Bridge (TB) - Dit is een korte, scherp uitgesproken letter of lettergreep die aangeeft dat het dier volgens de trainer zijn taak heeft volbracht.
  2. Intermediate Bridge (IB) - Een serie van zeer snel achter elkaar uitgesproken letters of lettergrepen die voor het dier aangeeft dat datgene wat hij aan het doen is correct is. Hiermee geeft de IB het dier het vertrouwen om door te gaan.

Kayce Covers kiest voor de letter X (uitgesproken als 'ex') als bridge. Stel dat zij het 'hier komen' van een dier wil versnellen, dan zegt ze 'hier'. Zodra het dier naar haar kijkt, begint ze te 'bridgen'. Dat wil zeggen: ze spreekt zo snel mogelijk een serie X'en uit: X X X X X X. Bereikt ze het dier, dan sluit ze af met één met nadruk uitgesproken X, gevolgd door een beloning. Zij prijst het dier dus met haar stem, al dan niet in combinatie met een brokje of speeltje. De snelheid waarmee uw dier 'hier komt' kan afhangen van hoe u de Intermediate Bridge gebruikt. Als u langzaam en saai spreekt, dan zal het dier zich ook zo gedragen. Als u de bridge versnelt en wat opwinding in uw toon legt, dan zal het dier veel sneller komen.